top of page
Recent Posts
Featured Posts

In januari


Hoe zou het zijn als de elektriciteit uitvalt in januari? Want het gaat ervan komen zeiden onze vrienden zaterdag tijdens een gezellig etentje in een roze kamer met haardvuur. We probeerden de wereld te verbeteren door erover te spreken. Door er een glas op te drinken. En dat lukte aardig. We verbeterden heel wat zaken, waaronder het milieu, de sociale gelijkheid en de mensenrechten, en stelden een pakketje nieuwe ethische regels op voor het aanzienlijk veraangenamen van de Belgische politieke interacties. Alleen met de vergrijzing wisten we voorlopig geen blijf. Door al dat werk en vooral omdat januari nog ver weg leek, gingen we niet al te diep in op de nakende energiepanne. Als je net gegeten hebt, kan je je niet voorstellen dat je ooit weer honger zal hebben. Als je warm hebt, lijkt kou een onmogelijkheid. Dat zien we dan wel, zei mijn man. Er kwamen geen tegenwerpingen. Maandag liep er water uit de gasketel. Hij blijft stuk tot woensdag, zei de man van Vaillant. Er moest een cruciaal onderdeel besteld worden. Ik knikte, licht ongerust, maar vooral dankbaar dat hij tout court beloofde terug te zullen komen. Het is nu dinsdag. Deze ochtend stond ik vroeger op om de houtkachel aan te steken. Op mijn knieën gezeten schepte ik de koude assen weg en maakte het rooster vrij. Ik ging de tuin in om vers, droog hout. Net Downton Abbey. Vuur maken, koffie zetten, ontbijt verzorgen. Ik hou van series en films die huishoudelijk werk in beeld brengen, zoals Roma laatst, of The Housemaids Tale. Na mijn ontbijt ging ik hier en daar een beetje stofzuigen. De kinderen kropen onder een dekentje in de zetel en keken naar de Kampioenen op Youtube. In januari zal de televisie niet werken. Ik zal moeten vegen in plaats van te stofzuigen. Dat zien we dan wel, dacht ik. Na het werk ging ik naar boven om me aan te kleden. Het was ijskoud in de badkamer. Het smeltwater waarmee ik mijn mond spoelde, stuurde een pijnscheut door mijn tandvlees. Ik sleepte een elektrisch vuurtje van de zolder naar beneden. Het bleef koud in de living. De ruimte heeft geen muren, geen duren. We krijgen er dikwijls complimenten over. Modern en groot, die woonkamer van jullie. Totaal onverwacht om dergelijke ruimte aan te treffen achter jullie oude gevel met afschilferend verfwerk, wil er wel eens iemand uitweiden. Op dit ogenblik lijkt onze bejubelde leefkamer echter alleen maar een belachelijke, onverwarmbare open vlakte. In januari zullen we ook het elektrische vuurtje niet meer kunnen gebruiken. En de ketel evenmin, ook al werkt hij op gas. De ijskast zal