top of page
vleugelzw.jpg

Over Ava Miller en ik

Ines Nys op FB

"Het origineelste boek dat ik in tijden las"

In haar debuutroman 'Ava Miller en ik' vertelt Kristien De Wolf het verhaal van een vriendschap en ik durf te beweren dat het het origineelste boek is dat ik in tijden las. Het is een boek dat mij als lezer heeft gegrepen en waarover ik, lang nadat ik de laatste bladzijde heb omgedraaid, nog altijd nadenk. 
Is het verhaal van een vriendschap dan zo bijzonder? Op zich wellicht niet. Wat bijzonder is aan 'Ava Miller en ik', is de zeggingkracht waarmee het is verteld. In een beschouwende en tegelijk luchtige, soms humoristische stijl en met een goed doordachte selectie van gebeurtenissen geeft Kristien De Wolf exact weer hoe intens tieners de werkelijkheid beleven, hoe dwangmatig ze bezig zijn met zichzelf en met elkaar. In de meest verwarrende periode van het leven worden ze zich bewust van wat er om hen heen gebeurt, ze denken na, worden kritisch en bovenal zoeken ze een manier om met hun bevindingen en ervaringen om te gaan. 
Kristien De Wolf vertelt het verhaal op zo’n manier dat je als lezer volledig meegaat in de gevoels- en gedachtewereld van twee zestienjarigen die het leven willen doorgronden. 
Doorgronden betekent in het geval van de ene vriendin, Sieg Engel, de ik-figuur, toekijken langs de zijlijn, bestuderen en in kaart brengen hoe mensen communiceren en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Doorgronden betekent in het geval van Ava Miller, de andere vriendin, met beide voeten middenin het leven springen, alles ten volle beleven, zonder remmingen meegaan met de flow.
In niets lijken ze op elkaar, de Ava Miller en de ik, en toch vinden ze elkaar en houden ze elkaar jarenlang vast in wat soms meer op de verstikkende wurggreep van een wederzijdse afhankelijkheid lijkt dan op een gezonde vriendschap.
Hoewel mijn tijd als zestienjarige ver achter me ligt, bracht het verhaal heel wat herinneringen boven. Het confronteerde me met mezelf als zestienjarige in de jaren tachtig. In een periode waarin van selectieve inzameling van huishoudelijk afval nog lang geen sprake was, waarin sorteren en recycleren begrippen waren die nog moesten worden uitgevonden. In die tijd werd ik in extreme mate getroffen door het lot van de natuur, meer bepaald door het lot van de bomen. Was het niet vreselijk hoe bomen werden omgehakt, verwerkt tot papier, achteloos gebruikt en nog achtelozer gedumpt in een vuilnisbak, samen met wat later het gft, het pmd en het restafval zou worden genoemd? Het sneed door mijn zestienjarige ziel en ik ondernam actie. Ik viste kranten uit vuilnisbakken, griste snippers kladpapier uit de handen van klasgenoten en werkte mensen op de zenuwen. Want ik zou de wereld redden, ik zou nieuw papier maken en bomen zouden niet langer voor niets zijn gesneuveld. Maandenlang hield ik het vol, tot ik mijn geestelijk evenwicht dreigde kwijt te raken en ik mijn vastberadenheid losliet. 
'Ava Miller en ik' bracht de herinnering terug. Ik herontdekte mijn oude bekommernissen en besefte hoe intens je de dingen als tiener beleeft. Ik besefte vooral hoe die bekommernissen op zestienjarige leeftijd je hart kunnen breken en ik huilde mee met Greta Thunberg die de Europese Commissie toesprak. 

Uiteraard wens ik niemand een gebroken hart toe, maar koop het verhaal van Ava Miller en Sieg Engel, uitgegeven bij In de Knipscheer. Laat u meeslepen in hun belevenissen en in uw herinneringen. 
Ava Miller en ik: gaat en vermenigvuldigt u. Het zou fijn zijn als zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de mooie zinnen, de rake beschouwingen en humoristische 
formuleringen van Kristien De Wolf. 

Vrolijk Pasen!

Rika Ponnet in De Morgen

"Ik liet mijn voorbehoud onmiddellijk varen"

Bij het lezen van deze roman dacht ik aan Elena Ferrante, aan Lize Spit en zelfs aan de polulaire Netflix-reeks Sex Education. Maar al deze referenties hoeven in weze niet. Dit is een heerlijke Oost-Vlaamse -en dat is niet denigrerend bedoeld- versie van de universele pijn die opgroeien heet. Lees de volledige tekst.

André Oyen op Lezers tippen lezers

"Mooie roman die je onmiddellijk in zijn ban heeft."

Lees meer

Mirjam Scholten voor Biblion

"Sterk, doeltreffend en soms grappig"

Lees meer

Francis Carron op Facebook

"Bij de eerste zin wist ik het al."

 

Dit wordt er eentje om te herlezen. Het boek staat inmiddels in mijn boekenkast, afdeling "herlezen". Tussen de andere klassiekers dus.

Kristien De Wolf slaagt er telkens opnieuw in kort, helder, herkenbaar en krachtig door te dringen tot de kern van onze menselijke conditie. Ze raakt.

Ava Miller en Sieg Engel, het voelde soms aan of het één persoon was. Een soort twee-eenheid, een tweevuldigheid…..een profane. Leve de hineinterpretierung, een goed boek schenkt je dat.

Lezen dus, je zal het herlezen.

"Niet alleen rake psychologische en filosofische kanttekeningen, maar ook rijke bewoordingen." – André Keikes, Tzum

Lees meer

"Overrompelend boek" Cor Gout - Extaze

Lees meer

bottom of page