top of page
Recent Posts
Featured Posts

Is de baas bang?


Iemand in jouw team vertoont agressieve communicatie, of erger tekenen van drankgebruik of lijfgeur. De limiet van wat werkbaar is sluipt dichter en je weet: het is nu aan jou. O, nee, denk je misschien. Alles liever dan dat. Is er niemand anders om dit te doen? Ik kan misschien beter HR bellen. Of is het eerder: ach, zo erg is het eigenlijk niet, misschien gaat het vanzelf over, de persoon werkt toch redelijk goed, verdraagzaamheid is een mooie deugd, die persoon gaat zo gekwetst zijn, ik wil niemand pijn doen, enz... Gemakkelijk is het niet om een pijnlijke boodschap aan een medewerker te brengen, zeker niet als die raakt aan zijn of haar identiteit. Toch wordt iedere chef hier ooit mee geconfronteerd. Wat zit er in de weg? Wat is er nodig om dit correct te kunnen doen? Hoe kan een dergelijk moeilijk gesprek toch worden omgebogen tot iets waardevols en wat moet je geloven om de moed te kunnen opbrengen om het te doen en er door te komen zonder slapeloze nachten? In plaats van de theorie te reproduceren, vroeg ik het aan een ervaren people manager bij Colruyt. Soms is het gewoon fijner om het van een pro te horen. Ik gebruikte een techniek die modeling heet. Modeling komt uit het klassieke NLP instrumentarium en brengt complex gedrag in kaart. Specifiek hieraan is dat niet enkel aan het model wordt gevraagd wat hij of zij 'doet', maar ook wat hij gelooft, en welke levensmissie zij probeert neer te zetten. Op deze manier krijg je een meer gelaagd beeld. Immers het copiëren van gedrag alleen werkt bijna nooit. Meestal wordt gedrag immers bepaald door een set aan onderliggende overtuigingen. Een bewuste missie volgen kan dan weer een mooie motor zijn om moedige acties in staat te zijn.

Dit is het gesprek dat ik had. Opgelet: het is een korte samenvatting. Dit wil niet zeggen dat het interview ook zo kort was en ook niet dat het soort gesprekken waarnaar deze persoon refereert zo kort zijn. Ook is het van belang te beseffen dat dit geen eenduidig recept is. Beschouw het gewoon als een getuigenis van