top of page
Recent Posts
Featured Posts

Personal coaching een luxe?

Sportmensen laten zich al jaren bijstaan door dokters, voedingsdeskundigen en mental coaches. Dat moet wel als men topprestaties wil leveren, klinkt het. Maar leveren managers, academici, moeders en vaders, de artsen zelf, leraars, verzorgers, mensen die intensief nieuw werk zoeken, enzovoort, niet evenzeer elke dag topprestaties?

Een kritisch klankbord zonder oordeel

In deze complexe wereld met tal van uitdagingen en waanzinnige combinaties van diverse engagementen is het niet vreemd als je nood hebt om af en toe stoom af te laten. Het kan deugd doen eens uit te drukken wat je echt over de dingen denkt en hoe je je daar bij voelt. Dat kunnen doen zonder dat er een oordeel wordt geveld over jou als mens werkt op zich al herstellend. Het is zeker ook nuttig om iemand bij de hand te hebben die je durft te confronteren met de realiteit zonder bezig te zijn met het eigen belang en die ervan houdt samen met jou op creatieve wijze jouw problemen te helpen oplossen.

Misschien ben jij gezegend met mensen die dit allemaal voor je doen, maar meestal is dit niet zo en staat het individu voor bepaalde problemen toch weer alleen.

Een coach kan een dergelijk oordeelloos klankbord bieden in tijden van verandering en grote uitdagingen. Hij of zij kan je ook nieuwe dingen leren die je in staat stellen vrijer te kiezen, beter te begrenzen, geweldloos te communiceren en doelgerichter te functioneren.

Het heeft ook nut voor de omgeving

Sommige mensen vrezen dat het nemen van een coach een teken van zwakte is of weggesmeten geld, of een ultieme vorm van egoïsme zelfs. Ze wachten tot de burnout compleet is of erger. Maar als jij nu handelt en eraan begint, als jij je communicatie verfijnt, je ego temt, je blokkerende overtuigingen opruimt, je missie in het leven scherp stelt en je doelen op rustige wijze realiseert, dan heeft dit op jouw omgeving een impakt dat gigantisch veel groter is dan jouw eigen welbevinden en succes. Als jij groeit en evolueert, zal jouw omgeving geïnspireerd worden om dat ook te doen, met alle positieve gevolgen van dien.

En wat is dat dan, goede coaching?

De kwaliteit van coaching hangt af van de kwaliteit van het contact. Zoek dus om te beginnen iemand die jouw taal en wereld begrijpt, iemand met wie het klikt en bij wie je je veilig voelt.

Motivatie is de brandstof voor verandering. Motivatie komt van binnenuit. Dit betekent eigenlijk dat jij alleen voluit voor jezelf kan beslissen om coaching te nemen. Iemand anders verplichten of gaan omdat je partner of baas vindt dat je het nodig hebt werkt niet half zo goed. Aanbevelen wanneer je zelf een traject gedaan hebt is natuurlijk wel krachtig. Cruciaal is in elk geval dat de coachee zijn of haar probleem erkent. Wanneer de coachee het probleem niet voelt en er zelf geen last van ondervindt, komt er niets van terecht.

Tenslotte, zoals een onbekend, maar ongetwijfeld groot sportfilosoof ooit zei: no sweat, no glory. Veranderen is werken. Een goede coach laat je oefenen, maar biedt wel ruimte en veiligheid voor mogelijke mislukkingen onderweg.

Op die manier is coaching geen luxe, maar een investering met hoog rendement.

Search By Tags
bottom of page