top of page
Recent Posts
Featured Posts

Kies voor dat vakantiefris gevoel!


Het zijn zonnige dagen in de praktijk. Vele clienten zijn in goede doen. Hoe komt dat? De meesten keren immers terug naar dezelfde collega's, de stapel werk van voor de vakantie is niet vanzelf verdwenen en het gezin is misschien nog drukker nu dan tijdens het schooljaar.

Bijna iedereen bevindt zich dus nog steeds ongeveer in de zelfde context, maar voor de vakantie was die veel meer dan nu, een bron van ergernissen, emoties en afzien. Vandaag zie ik een big smile op vele gezichten. Het kan dus niet anders. Het moeten aan hen zelf liggen. Aan iets binnen in henzelf. Het zijn zijzelf die de dingen anders zien.

Vele gesprekken gaan in deze periode over hoe mensen dingen hebben opgelost en hoe plezierig dat wel was. Ze slagen er bovendien in te benoemen hoe ze het gedaan hebben. Op wonderbaarlijke wijze hebben ze ineens gemakkelijker toegang tot de rationaliteit waar we samen steeds naar zoeken. Ze lijken volwassener, relativeren bijna vanzelf, zijn dankbaar voor wat ze hebben en kunnen de rest laten zijn. Allemaal door de vakantie!

Ik zoek dus die shampoo die je na twee weken nog steeds het gevoel geeft dat je net van de kapper komt, of de tandpasta die je 'dat tandartsfris gevoel' oplevert. Wat kan ons in september of oktober het gevoel bezorgen dat we net van vakantie terugkomen? Hoe houden we die indruk van meer ruimte en meer tijd langer vast?

Op vakantie schijnt in elk geval de zon. Waar wij heen gaan toch, want wij nemen daarin geen risicos. Maar dit jaar zelfs in België. De zon is zalig, de zon doet deugd. De warmte, maar ook het licht. Hoe houden we de zon bij? Haar bevelen of bestellen kan je niet en verhuizen naar het Zuiden is wellicht ook geen optie. Maar zorgen dat onze vitamine D op peil blijft, dat kan wel. Een lichte plek kiezen om te lezen of te werken is wellicht niet onmogelijk. Eens buiten lopen tijdens de lunchpauze misschien? Langer buiten eten, desnoods met een trui aan. Dat kan ook. Op sommige terassen in Londen zitten mensen het jaar rond buiten. In weer en wind, dapper met tweedjasjes aan en sjaals om, verzameld rond een terrasbrandertje. Heerlijk. Zelfs af en toe 10 minuutjes onder de zonnebank kruipen is voor de meesten onder ons doenbaar. Kies dus voor licht!

Op vakantie slapen we ook meer. Slaap is inderdaad een wondermiddel. Gewoon genoeg slapen en meteen kans op meer rationaliteit. Hoe simpel kan het zijn. Kruip er vroeger in. Zorg voor rituelen. Neem een bad als het helpt. Gooi de tv buiten. Slaap bij overdag en tijdens het weekend. Hoe je het ook doet. Kies voor meer slaap!

Op vakantie bellen en mailen we ook minder. Hoewel het moeilijk wordt om dit helemaal niet meer te doen, we kunnen er wel paal en perk aan stellen. Vanaf een bepaald uur deconnecteren en zowel jezelf als al je elegante electronica rustig laten opladen. Kies voor vliegtuigmodus!

Misschien zijn er nog meer dingen. Bewegen, lekker eten, sociale momenten, of net alleen zijn. Ga het voor jezelf eens na. Je kan vast iets leren uit je vakantiegewoonten. Pak ze mee, transformeer ze tot iets haalbaars en doe er je voordeel mee. Kies voor dat vakantiefris gevoel!

Search By Tags
bottom of page